Sterk! voor ondernemers en jou

Audit & assurance

WNT EN MEER VERKLARINGEN

Ben je een (semi-)publieke instelling en val je onder de wet normering topinkomens (WNT)? Dan mag je geen te hoge beloningen en ontslagvergoedingen verstrekken aan je topfunctionarissen. De wet is al meerdere keren flink gewijzigd. Het is aan jouw organisatie om regelmatig te onderzoeken of er nog aan de WNT wordt voldaan. Is dit niet het geval, dan moet de organisatie het teveel betaalde bedrag terugvorderen. Wil je weten of je valt onder de WNT, wie de topfunctionarissen van jouw organisatie zijn en of de normering van de WNT is nageleefd? Wij kunnen dit proces volgens het WNT-protocol uitvoeren en je van de benodigde verklaring voorzien.

WANNEER VAL JE ONDER WNT

Weet je niet of de WNT van toepassing is op jouw organisatie? In het WNT-register kun je controleren of jouw organisatie hierbij staat.. Staat jouw organisatie hier niet bij, dan is het alsnog mogelijk dat de WNT van toepassing is. Volg het stappenschema van topinkomens.nl om zeker te zijn. Direct voorleggen aan ons controleteam kan natuurlijk ook.


TOPFUNCTIONARISSEN PASSEND BELONEN

Val je onder de WNT, dan mag je geen hogere beloning geven dan de wet voorschrijft. Maar wie is dan een topfunctionaris? Grof gezegd zijn dit alle personen die leidinggeven aan de hele organisatie, zoals de raad van bestuur en de raad van toezicht. Met beloningen is het vaak zoeken binnen de kaders. Je wilt natuurlijk wel een passende beloning toekennen. Het is daarom goed om naar het overgangsrecht en een strategische inzet van beloning te kijken.


MELDINGSPLICHT

In de jaarrekening moet je de beloningen en ontslagvergoedingen van alle topfunctionarissen vermelden. Ook als de beloning onder de WNT-norm ligt. Je neemt de naam, beloning, functie, duur en omvang van het dienstverband en de individueel toepasselijke WNT-norm op. De gegevens dienen vanuit de WNT ook openbaar gemaakt te worden. Wij controleren niet alleen de WNT-verantwoording, ook hebben wij een meldingsplicht. Als je niet voldoet aan de WNT dan zijn wij verplicht dit te melden bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Registeraccountant

Mariska de Vries - Broersma

"Wij kijken tijdens onze controle of de WNT-gegevens juist en volledig zijn verantwoord."

OVERIGE CONTROLEVERKLARINGEN

Naast de WMO en WNT bestaan er nog veel meer soorten financiële- en niet financiële verantwoordingen waarover zekerheid kan worden gevraagd. In veel gevallen is de financier de gebruiker en dus degene die verzoekt een controleverklaring bij de stukken te geven. Er zijn ook niet-financiële verantwoordingen waarbij een verklaring kan worden gevraagd. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een uitspraak over de werking van interne beheersingsmaatregelen of het naleven van specifieke voorschriften.


JOUW PARTNER IN CONTROL

Zoek je een partner die snel kan schakelen en denkt in oplossingen? Hier vind je geen wachttijd, omdat ons team snel kan schakelen met alle verschillende disciplines binnen onze compacte organisatie. Houd je ook van efficiënt werken? Wij bijten ons niet vast in regels, maar denken oplossingsgericht binnen de kaders. Papierloze dossiers en digitale processen maken het praktisch. Ingewikkelde portals waar je verplicht mee moet werken vind je hier niet. Je kunt je stukken gewoon naar jouw vaste contactpersoon sturen. Want ja die heb je bij Omnyacc, jaar in jaar uit. Een mix van ervaren collega’s en jong talent, die bij jou op locatie werken. Zo heb je direct contact en kunnen we het proces zo strak mogelijk laten verlopen. Vraag je je af of de WNT ook op jouw organisatie van toepassing is en heb je een verklaring nodig bij de WNT verantwoording? Of heb een je een andere verklaring nodig? Onze controlespecialisten maken ons graag sterk voor je.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Richard van der Vliet

Accountant | MT

Miriam Steenvoorden

Assistent-accountant

Bartjan Dekker

Controleleider

Gerrit Valkema

Assistent-accountant

Social Media

Volg jij Omnyacc al?

Linkedin Instagram Facebook

ALTIJD BIJ JOU IN DE BUURT

Als Omnyacc zijn we altijd in de buurt. Grote kans dat je ons zelfs bij jou om de hoek vindt, want wij werken met maar liefst 220 medewerkers vanuit acht kantoren in de regio. Bewust. Wij vinden het fijn als onze klanten ook zonder afspraak makkelijk bij ons binnen kunnen lopen. Onze klanten komen het meest uit de regio. Wel zo fijn! Je praat, toch letterlijk, dezelfde taal. Zit jij met een ondernemerskwestie en zoek je ondersteuning? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij durven te stellen dat we op praktisch alle ondernemersvragen antwoord kunnen geven. Zo kun jij maximaal focussen op ondernemen. Tot snel?