Juridisch advies

ONTSLAG EN REORGANISATIE: BELANG VAN DE ONDERNEMING

In het belang van de onderneming kan het noodzakelijk zijn om werknemers te ontslaan. Bijvoorbeeld wanneer een reorganisatie nodig is vanwege bedrijfseconomische redenen of om een andere koers te varen. Ook kan het zijn dat een werknemer niet functioneert. Maar hoe werkt het aanvragen van ontslag eigenlijk? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Wat voor jou vrij weinig voorkomt, hebben wij al vaak begeleid. Wil je ook grip houden in jouw ontslagzaak? Onze HRM-specialisten en arbeidsrechtjuristen staan klaar om je van a tot z te begeleiden.

HRM-adviseur

Marita van Lingen

Kom tijdig naar ons toe! Liever te vroeg dan te laat. Dan kunnen we vooraf samen bepalen wat we gaan doen en in welke volgorde, zodat we op die manier tot een houdbaar ontslag kunnen komen.”

ONTSLAG, HOE DOE JE DAT?

In Nederland zijn er meerdere manieren om een arbeidsovereenkomst te beëindigen. Daarbij is een werkgever in zijn keuze voor een bepaalde wijze van ontslag wel gebonden aan de regels van het arbeidsrecht. De belangrijkste vormen van beëindiging zijn:

  • Ontslagaanvraag indienen bij het UWV: je kunt ontslag aanvragen via het UWV vanwege bedrijfseconomische redenen, omdat je bijvoorbeeld een grote aanbesteding hebt verloren. Een andere reden kan zijn, omdat je als organisatie de processen anders wilt gaan insteken, wilt gaan automatiseren of verhuizen.
  • Het aanvragen via de kantonrechter doe je bij de volgende situaties:
    • Disfunctioneren
    • verwijtbaar handelen
    • een verstoorde arbeidsrelatie, of
    • een combinatie van ontslagredenen

Je moet dan een verzoekschrift tot ontbinding indienen bij de Kantonrechter. Als werkgever moet je voor ontbinding een redelijke grond hebben. Ook moet herplaatsing in en passende functie niet mogelijk zijn. Daarnaast moet je kunnen aantonen dat je de werknemer in de gelegenheid hebt gesteld om het functioneren te verbeteren. Houd er rekening mee dat een werknemer bij ontslag via de Kantonrechter ook recht heeft op een transitievergoeding. Onze HRM-specialisten kunnen je helpen met het opzetten van een goed personeelsbeleid. Met een goed dossier kan onze jurist je begeleiden als het er op aankomt.

  • Mediation: samen met de werknemer los je als werkgever de kwestie of conflict op met ondersteuning van een onafhankelijke mediator in onderling overleg. Ook de kantonrechter of het UWV komen er niet meer aan te pas.
  • Vaststellingsovereenkomst: in goed onderling overleg tussen werkgever en werknemer kan een overeenkomst gesloten worden. Een vaststellingsovereenkomst is een rechtsgeldige vorm van beëindiging. De werknemer behoudt hiermee het recht op WW. De overeenkomst moet wel een aantal wettelijke vereisten voldaan, zoals een bedenktijd. Een goede overeenkomst is het halve werk, dus neem hiervoor gerust contact op.
HRM-adviseur

Ynte Koopal

“ Het mooie van Omnyacc is dat wij als HRM-adviseurs altijd direct kunnen sparren met onze eigen juristen, zodat als het er op aankomt het personeelsdossier klopt.”

Bekijk al onze specialisten >

PERSONEELSDOSSIER: NIET ALLEEN VOOR ONTSLAG

Het personeelsdossier is basis van alles rondom jouw werknemer. In een personeelsdossier is de arbeidsovereenkomst opgenomen, leg je vast hoe de medewerker functioneert en kan je ook studieovereenkomsten, zaken rondom ziekte, maar ook verbeterpunten en gemaakte afspraken opnemen. Maar ook de gespreksverslagen van coachingsgesprekken. Wij bieden je hiervoor een HRM-online-tool met handige digitale actiesignalen. Eigenlijk leg je in een personeelsdossier de loopbaan van je medewerkers vast. Hierdoor kun je op de ontwikkeling sturen. Een personeelsdossier bevat:

  • persoonlijke gegevens
  • contracten en arbeidsvoorwaarden
  • functioneren en ontwikkeling
  • ziekteverzuim
  • diversen en bijzonderheden
HRM-adviseur

Casper Müller

"Door het bewaren van persoonsgegevens kan je in de knel komen met de AVG. Check dus van tevoren wat wel en niet mag. Wij kunnen je hier ook bij helpen. Daarnaast mogen medewerkers hun personeelsdossier inzien, dus denk goed na wat je hierin zet."

VOORKOM EEN LANG ONTSLAGTRAJECT DOOR GOEDE BEGELEIDING 

Ontslag kun je zelf regelen, maar in veel gevallen is het verstandiger om een deskundige te raadplegen. De kans is namelijk groot, wanneer jij niet voldoet aan de voorwaarden bij het aanvragen van ontslag, dat het verzoek wordt afgewezen door het UWV of de kantonrechter. Met alle gevolgen van dien, zoals het ziekmelden van medewerkers. Een scheve arbeidsverhouding is voor niemand prettig. Daarnaast lopen de kosten bij het verkeerd of dubbel aanvragen van ontslag hoog op. Heb jij hulp nodig bij het ontslagtraject? Onze adviseurs staan voor je klaar.


OMNYACC, JOUW HELPENDE HAND BIJ ONTSLAG?

Heb jij hulp nodig bij ontslag, reorganisatie of het opbouwen van personeelsdossiers? Onze HRM-en juridische specialisten zijn ervaren op dit vakgebied. Zij hebben al vaak ontslagtrajecten begeleid. Persoonlijke benadering staat bij ons centraal. Zo leren wij jou en het bedrijf goed kennen. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Inge Spaan-Fluiter

Inge Spaan-Fluiter

Salaris- en personeelsadviseur

Gerard de Graaf

Gerard de Graaf

Accountant Administratieconsulent

Monique Slotemaker

Monique Slotemaker

Salaris- en personeelsadviseur

Harold Steunebrink

Harold Steunebrink

Pensioen- en HRM-adviseur | Partner

LinkedIn

Blijf op de hoogte en volg Omnyacc op LinkedIn

Omnyacc op LinkedIn volgen

Al ruim 2.000 ondernemers gingen je voor

ALTIJD BIJ JOU IN DE BUURT

Als Omnyacc zijn we altijd in de buurt. Grote kans dat je ons zelfs bij jou om de hoek vindt, want wij werken met maar liefst 250 medewerkers vanuit acht kantoren in de regio. Bewust. Wij vinden het fijn als onze klanten ook zonder afspraak makkelijk bij ons binnen kunnen lopen. Onze klanten komen het meest uit de regio. Wel zo fijn! Je praat, toch letterlijk, dezelfde taal. Zit jij met een ondernemerskwestie en zoek je ondersteuning? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij durven te stellen dat we op praktisch alle ondernemersvragen antwoord kunnen geven. Zo kun jij maximaal focussen op ondernemen. Tot snel?